Compassion og smertehåndtering - en klient fortæller
 

Compassion i terapien gjorde mig mere fri

Klienten fortæller

Compassion, medfølelse: smerte og lindring

Baggrunden for min henvendelse var smertefuld, men nærværet og forståelsen, som jeg blev mødt med hos Jakob Skytt, var lindrende.
Ud over lindring af den følelsesmæssige smerte havde jeg også – og har stadig – stor gavn af de forskellige ‘redskaber’ (compassion), som Jakob introducerede mig til som en hjælp til selvhjælp.

 

Compassion: hjælp til selvhjælp

– En hjælp til aktivt og bevidst selv at arbejde på at skabe forandring med hensyn til mit syn på, min oplevelse af og min måde at omgås…forskellige forhold i livet på.
Endelig konfronterede Jakob mig på meget nænsom vis – og tydeligvis når jeg var klar dertil – med de ‘dele’ indeni mig, som gjorde ondt, og som spændte ben for et ‘frit liv’.

 

Compassion: frigørelse fra smerte og udvikling

Jeg blev som nævnt mødt med nærvær og forståelse samt med respekt og stor menneskelig indsigt.
Efter min tid hos Jakob, arbejder jeg stadig med at blive fri af de ‘dele’ i mig, som af og til hindrer mig i at leve et ‘frit liv’, men…jeg er uden tvivl mere fri efter mit samarbejde med Jakob end forinden.
Det er et aktivt og udviklende samarbejde, som jeg varmt kan anbefale.

Kommentarer fra psykolog Århus Jakob Skytt

Det er glædelig læsning, at terapien har bevæget sig fra fastlåsthed i egen smerte til begyndende frigørelse. En proces, der ikke handler om at få smerten til at forsvinde – måske forsvinder den – men mere om en venlig accept af smerten, og fokus på hvad kan afbalancere sindet, når der er smerte: nemlig medfølelse – på engelsk compassion.

 

Medfølelse – compassion

Det lyder til, at den medfølelse vedkommende har mødt i terapirummet er blevet taget ind og gjort til selv-medfølelse, self compassion. Med det menes at kunne møde, det der sker inde i en selv, også smerte, med venlighed, hjertelighed og omsorg. Istedet for at ville af med det, fordømme det, ikke kendes ved det eller på anden vis prøve at kontrollere det (til at forsvinde). Det er meget forståeligt at ønske en smerte væk, men den modstand man får på smerten vil ofte forstørre smerten eller skabe en ny smerte pga. modstanden på den oprindelige smerte. Et eksempel er at drikke rødvin for at flygte fra en smerte. Måske forsvinder den oprindelige smerte kortvarigt, men der opstår også en ny i tilgift.

 

ACT – mindfulness og medfølelse / compassion

Medfølelse eller compassion findes som en central ingrediens i ACT terapiformen og mindfulness træning. ACT og mindfulness / compassion handler om at finde en tilgang til livet, hvor vi ikke er så hårde ved os selv. Det er ok at kræve noget af sig selv, hvis man gerne vil opnå noget – og det er et realistisk mål – men ofte kræver vi for meget. Så kommer livet til at handle om at leve op til forskellige standarder eller målestokke, og vi halser efter den ene deadline efter den anden. Både på arbejde og privat. Det er ikke medfølende. Det er ikke mindful. Det er nedslidende og skaber stress og udbrændthed.

 

Jon Kabat-Zinn og heartfulness

Det er i hvertfald ikke mindful i den version, der inkluderer venlighed. Jon Kabat-Zinn, en anerkendt amerikansk mindfulness figur, har flere gange udtalt at mindfulness burde hedde heartfulness. Med det menes klar bevidsthed i samspil med hjertelighed; venlighed og mildhed. Det kan du læse om i hans bog: “Lige meget hvor du går hen så er du der”: du kan læse om den her:

http://borgen.dk/product.asp?product=558

Kontakt mig, hvis du har brug for min hjælp…