Depression. Genkend symptomer. Kontakt psykolog Jakob Skytt. Bliv glad igen.
 

Depression – bliv glad

Depression – bliv glad

Genkender du depression hos dig selv ved at læse om nedenstående opdigtede personer?

 

Opdigtet case Per – for høje krav gav depression

Per har kone og børn og et krævende job som mellemleder i en lille virksomhed. Han formår at tage sig sammen til at klare de opgaver som han synes er allermest nødvendige for at leve op til de høje forventninger han har til sin rolle som far, ægtefælle, ven og medarbejder. De høje krav endte med en depression.

Set udefra

– er det kun hans kone, der fornemmer der er noget galt. Hun siger han virker presset, stresset og synes han skal arbejde mindre.

Set indefra

Set fra Pers egen synsvinkel ser det mere sort ud. Han har ikke erkendt det, men synes det er rigtig svært at se meningen med noget som helst. Han oplever at tiden går uden han selv er med i det, der sker og uden han oplever noget, der virkelig glæder ham. Han bebrejder sig selv at have det på den måde, synes han burde være mere glad, og har i det hele taget mange selvbebrejdende, selvkritiske tanker.

Pers strategi: undgåelse

Han er ofte i et nedtrykt humør som han negligerer ved at sige til sig selv, og sin kone, at han altid har været lidt melankolsk. På arbejdet formår han at sætte en facade op så kolleger og chef ikke mærker, hvordan han har det. Når han kommer hjem er han meget udmattet, og skal bruge al sin viljeskraft på at deltage i hjemmets aktiviteter. Så skal der ikke så meget til før han mister overblikket og tålmodigheden, og hans kone har i flere måneder kommenteret på, at han virker mere kortluntet og opfarende både overfor hende, børnene og hunden…

Erkendelse

En dag er Per til læge, fordi han har sovebesvær, og lægen er god til at opfange de signaler, der tyder på, at Per lider af en depression. Lægen henviser Per til en psykolog, der tilbyder kognitiv terapi, ACT og mindfulness og Per får behandlet den ubehagelige, depressive tilstand han er fanget i.

Behandling og livsglæde

Gennem samarbejdet med psykologen finder Per ud af, han gennem al for lang tid har stillet for høje krav og forventninger til sig selv og glemt at prioritere dét, der virkelig har værdi for ham. Ved at prioritere værdier mere og krav og forventninger mindre oplever Per at depressionens sorte tåge langsomt letter…. Han genfinder livsglæden. Bliver glad og oplever igen mening med sit liv.

 

Opdigtet case om depression: Anne – gammel sorg førte til depression

Anne er skilt og mor til to børn. Hun har et fint samarbejde med børnenes far. Skilsmissen ligger et par år tilbage, og Anne har efterhånden vænnet sig til, hvordan hendes verden, rent praktisk, ser ud. Hun er ret struktureret og omsorgsfuld omkring børnene da de, og deres trivsel, er de vigtigste værdier i hendes liv. Hun har haft få, korte forhold siden skilsmissen, men det er ikke blevet til mere.

Isolation

Hun ser ikke sine veninder så ofte som tidligere og når hun gør, synes hun mest de taler om deres mand og deres børn. Ingen af hendes tætte veninder er skilte, og Anne føler en uforståelig ensomhed, når hun er sammen med dem. Hun forklarer sin tendens til at trække sig socialt med, at hun er optaget af børnene og alt muligt praktisk, men i virkeligheden er det for at undgå at den ubehagelige ensomhed, der opstår i samspillet med andre.

Tristhed og gråd

Om aftenen, når børnene sover, bliver hun ofte meget trist, ked af det, græder og selv om hun går tidligt i seng føler hun sig ikke udhvilet når hun vågner. Som tiden går drænes hun mere og mere for energi og formår kun lige akkurat, at presse sig til at gøre de allermest nødvendige pligter ift. sit arbejde og det praktiske omkring børnene.

Manglende energi og lyst

Da det kommer dertil, at hun får sværere ved at finde lyst til at være sammen med sine børn søger på nettet om forklaring på manglende energi, tristhed, manglende lyst til ting hun tidligere havde lyst til og finder flere artikler om depression som vækker genkendelse. Hun læser om depression på en hjemmeside for en psykolog som hun synes virker tillidsvækkende og har fået gode anbefalinger. Hun kontakter psykologen, og efter første samtale indgår de et samarbejde om at behandle Annes depression.

Erkendelse

Anne erkender via terapien, at hun ikke har accepteret det tab som skilsmissen er, og dermed heller ikke taget sig af den sorg der er forbundet med tab. Ved hjælp af ACT øvelser og mindfulness lykkes det Anne at åbne op for, og acceptere, sin sorg og møde den med oprigtig venlighed. Sorgen bearbejdes og hendes sind slipper de depressive symptomer.

Accept og balance

Hun finder sig til rette med sin situation, og det går op for hende at de vigtigste værdier i livet godt kan komme i forgrunden selv om hun også har begivenheder af tab i sin historie. Det gør hende glad, og hun genfinder lyst og motivation til at være sammen med sine børn og hun engagerer sig igen socialt og møder empati og medfølelser ved at ved at fortælle sine veninder åbent om sine tab.

 

Depression set med psykolog øjne.

Det er min oplevelse, at der altid er en god grund til et menneske oplever depressive symptomer. Jeg er ærligt talt ikke så begejstret for ordet og idéen bag depression; det er en diagnose set ud fra en lægelig, medicinsk tilgang til sindslidelser, og indikerer dermed sygdom og noget der skal kureres – gerne med en pille, hvis det kan lade sig gøre. Det er selvfølge fint med medicin – hvis det virker.

Ny postition

Min erfaring er at samtale, der fører til perspektivskifte der genindfører glæde og mening, virker bedre – måske i samspil med medicin i en periode.

Hvis jeg skal forklare min tilgang til depression så handler det først og fremmest om at komme ud af den ubehagelige tilstand ved hjælp af konkrete tiltag primært baseret på værdifulde handlinger, der inviterer glæde ind i livet.

Opdagelser og erkendelser

Samtaleterapi vil sideløbende med oftest medføre erkendelser af, hvad der førte til den depressive tilstand, og det er som regel en nedtrykthed, tristhed eller en eller anden form for stresstilstand, der har først til de depressive symptomer. Det er jo fælles for os alle, at vi bliver triste, nedtrykte eller føler os pressede ind i mellem. Det afgørende er om vi opdager det, og især om vi erkender det og forholder os til det i tide.

Genfinde balancen og glæden

Hvis vi gør, vil det nedtrykte passere eller opløses og livet, og vores indre, vil genfinde sin balance. Med balance mener jeg et liv, der rummer både det positive og negative: hvor dårlige tider balanceres af gode tide, sorg balanceres af glæde, smerte balanceres af medfølelse.

Accept af smerte

Smerte – både fysisk og psykisk – er uundgåeligt, men ved at møde den med accept og venlighed bliver den ikke større end højst nødvendigt, og måske fortager den sig eller forsvinder helt.

Undgåelse af smerte

De store problemer – fx depression – opstår når vi ignorerer, neglicerer, undertrykker, tilsidesætter en smerte og lader som om alt er ok, sætter en facade op, eller trækker os for at undgå spørgsmål og opmærksomhed fra andre. De skal sandelig ikke tænke vi ikke har styr på livet… Så vokser smerten og kroppen reagerer med alarm – depressive symptomer: spændinger, træthed, ulyst – følelserne spiller på de triste og nedtrykte strenge, og tankefabrikken bidrager til de depressive drama med tanker om meningsløshed, mindreværdige vurderinger, håbløs og sortsyn. Det er rigtig ubehageligt, og for nogle kan det komme dertil at man opgiver og får tanker om at dø.

Fortvivl ikke der er hjælp at hente

Er det kommet så vidt skal man søge hjælp med det samme; fx kontakte en autoriseret psykolog med kort ventetid for at få hjælp til at komme ud af depressionens mørke og genfinde lys og glæde.